UUTISET03/201730.11.2017

Uusi myymälä hakee tehoa auringosta

Ahlsellin uuden Vaasan-myymälän työntekijät rivissä yhdessä LVI-toimialan johtajan Pasi Paakkunaisen (oikealla) kanssa. Portailla myymäläverkostosta vastaava Niclas Ahlbom.
Ahlsellin uuden Vaasan-myymälän työntekijät rivissä yhdessä LVI-toimialan johtajan Pasi Paakkunaisen (oikealla) kanssa. Portailla myymäläverkostosta vastaava Niclas Ahlbom.

Olisi hölmöä olla hyödyntämättä aurinkovoimaa kaupungissa, jota sanotaan usein Suomen aurinkoisimmaksi. Siksi Ahlsellin uuteen myymälään Vaasassa on asennettu aurinkopaneelit. Ne paitsi tekevät myymälästä omavaraisen sähköntuotannossa, myös profiloivat Ahlsellia yrityksenä, joka toimii oppiensa mukaisesti.

Ahlsellin myymälä Vaasassa on sijainnut samalla paikalla yli 20 vuotta. Vuosien saatossa se ehti kuitenkin rapistua, minkä vuoksi sille piti etsiä uudet tilat. Sopivat tilat löytyivät jo muutaman sadan metrin päästä kulttuurihistoriallisesti merkittävästä suojellusta tiilirakennuksesta, jota on nyt kunnostettu huolella Ahlsellin käyttöön. Vaikka rakennus on yli 80 vuotta vanha, se on monia muita modernimpi. Siitä kertovat esimerkiksi katolle asennetut aurinkopaneelit.

– Ahlsell pyrkii olemaan edelläkävijä ja osoittamaan, että olemme yritys, joka toimii oppiensa mukaan. Tämä korostuu avatessamme uusia myymälöitä, jotka viestivät meistä modernina ja ympäristötietoisena yrityksenä, sanoo Ahlsellin myymälöistä Suomessa vastaava Niclas Ahlbom.

Koska Ahlsell myy aurinkopaneeleja, on osuvaa avata myymälä, joka hyödyntää itse aurinkovoimaa. Myymälän asiakaskahviossa on televisionäyttö, joka näyttää reaaliajassa, kuinka paljon sähköä aurinkopaneelit tuottavat. Se toimii luonnollisesti kiinnostavana keskustelun avaajana mahdollisten asiakkaiden kanssa.

Aurinkopaneelit toimittaa suomalainen Satmatic Oy. Niiden ansiosta myymälästä tulee omavarainen sähköntuotannon osalta. Lisäksi paneelit tuottavat hiljattain asennettuun sähköautojen latausasemaan suoraan auringosta saatavaa polttoainetta.

– Tämä on ensimmäinen projekti, jonka toteutamme nähdäksemme, mitä voimme saada aikaan aurinkovoimalla. Tiedämme aurinkopaneelien toimivan, mutta ennen kuin otamme ne käyttöön suuremmassa mittakaavassa voimme varmasti oppia paljon Vaasan uudesta myymälästä, Niclas Ahlbom tiivistää.

Teksti: Katarina Brandt
Kuvat: Ahlsell Suomi

Aurinkokennon historia

Piin käyttömahdollisuus auringonvalon muuntamisessa sähköksi havaittiin sattumalta vuonna 1940. Ensimmäinen tehokas aurinkokenno valmistettiin Bellin laboratoriossa Yhdysvalloissa vuonna 1954, ja se pääsi New York Times-lehden etusivun otsikkoihin. Piiaurinkokenno on yhä tavallisin aurinkokennotyyppi. Aurinkokennotekniikkaa käytettiin aluksi avaruudessa satelliittien teholähteenä. Vuonna 1958 avaruuteen lähetettiin ensimmäinen aurinkokennoilla varustettu satelliitti. Vaikka tekniikka oli lupaava, se oli aluksi liian kallis käytettäväksi muualla kuin suurvaltojen avaruudenvalloituksessa.

Lähde: Tekniikan museo

 

.