MUUT ARTIKKELIT03/201730.11.2017

Roslagen alipaine wc-järjestelmä, sijoitus vailla vertaa - tuottoa vailla sijoittajan riskiä

Roslagen on FANN ympäristötekniikan vaihtoehto, kun ajatellaan kiinteistön wc-ratkaisua viemäriverkoston ulkopuolisissa kohteissa. Perusideana voidaan sanoa että Roslagen alipainejärjestelmällä saadaan normaalin vesivessan käyttömukavuus, kuten totuttu posliini-istuin vesihuuhtelulla, ilman sen suuria käyttökuluja. Tätä ei moni tule ehkä ajatelleeksi. Vesivessa aiheuttaa monesti suuret kulut talouksille haja-asutusalueilla, kun wc-jätevesiä välivarastoidaan umpisäiliöön. Suurimmat käyttökulut muodostuvat wc-vesien kuljetuskustannuksista jatkokäsittelyyn. Vielä mittavammiksi ne muodostuvat hankalasti saavutettavista kohteista, kuten saarista, joissa tyhjennyskustannukset voivat olla moninkertaiset. Umpisäiliön tilavuudesta kuitenkin virtsaa ja ulostetta on vain murto-osa ja säiliön täyttää käytännössä puhdas huuhteluvesi. 

Asnnuskuvat
ASENNUS ONNISTUU Viemäriputkiston liittäminen istuimeen onnistuu altapäin lattian läpi tai seinän läpi istuimen takaa.

Harmaiden vesien käsittely kiinteistöllä on melko helppoa ja huolloltaan yksinkertaista. FANN tarjoaa useita passiivisia vaihtoehtoja harmaiden vesien käsittelyyn. Käymälää tai vessaa suunniteltaessa asia helposti monimutkaistuu, kun huomioidaan esimerkiksi kunnalliset ympäristösuojelumääräykset. Joudutaan monen asian yhteensovittamisen eteen, jolloin valinta on enemmän kompromissi. Jos käyttökustannuksia halutaan rajoittaa, joudutaan yleensä vähintäänkin tinkimään käyttömukavuudesta ja estetiikasta. Roslagen mahdollistaa olosuhteilta vaikeidenkin kohteiden ratkaisemisen niin että kiinteistön omistaja tekee ympäristöteon luopumatta mukavuuksista joihin on totuttu. Enää vaikeissa paikoissa ei jouduta turvautumaan käyttäjille hankaliin ja epäesteettisiin komposti- tai polttokäymälöihin.

Kun vaihtoehtoa perinteiselle vesivessalle mietitään, monille tarjotaan nykyään polttavaa sähkökäymälää. Jokainen ymmärtää että polttavassa käymälässä virtsan haihduttaminen ja ulosteen tuhkaaminen vie hyvin paljon energiaa. Kokonaisuudessa käyttökustannukset muodostuvat paperipussista, johon tarpeet tehdään ja sähkönkulutuksesta jätösten tuhkaamiseen. Käyttökulut näissä polttavissa käymälöissä eivät ole mitenkään järkevällä tasolla, jos käyttöä on enemmän kuin vain satunnaisesti. Sähköä ja paperipusseja kuluu noin 1500 eurolla per 5000 käyttökertaa. Roslagenin alipaine WC:n säiliön tyhjennysväli on 4000-5000 huuhtelua ja kulu vastaavasti on 5 € sähköön (0,13 € /kWh) sekä tyhjennyskulu kolmelle kuutiolle. 

Kylpyhuone
Käyttökustannuksiltaan edullinen wc-ratkaisu, opettelematta uusille tavoille käytön suhteen.

Haja-asutusalueilla kun jätevesien käsittelystä puhutaan käyttökustannukset tekevät todellisuudessa ne merkittävimmät erot. Pahimmillaan halpa investointi häviää investointihinnan eron paremmalle vaihtoehdolle jo alle vuodessa. On suorastaan hölmöä yrittää hankintahetkellä säästää summa, jonka häviää joka vuosi käyttökuluissa. Käyttökustannuksiltaan ainoastaan kompostikäymälä pärjää Roslagen wc-järjestelmälle. Tuon saavutetun edun kompostikäymälä kuitenkin häviää kaikilla muilla vertailualueilla: oman huoltotyön määrässä ja estetiikassa sekä käyttömukavuudessa. Enää ei mistään näistä tarvitse tinkiä ja vanhat tottumukset saavat säilyä, vaikka tehdään ympäristöystävällinen valinta ja lisäksi saadaan taloudellisesti fiksu järjestelmä.

Posliininen istuinosa
ÄÄNELTÄÄN HILJAINEN Erikoisvalmisteinen tyylikäs posliininen istuinosa käyttää vettä huuhteluun äärimmäisen vähän.

Mikäpä sen mukavampaa kuin sijoittaa ympäristöä säästävään vaihtoehtoon. Hiilijalanjälki pienenee ja rahaa jää vaikka mieliharrastuksiin. Sijoitetun pääoman saa nelihenkisen perheen omakotikäytössä Roslagen alipaine wc-järjestelmällä alhaisina käyttökustannuksina takaisin noin 4-5 vuodessa. Uskomatonta jos tätä vertaa perinteisiin sijoitustuotteisiin, joissa on vieläpä riskinsä että tuottoa ei synny lainkaan. Roslagen on rakenteeltaan ja toimintaperiaatteeltaan niin yksinkertainen ettei riskiä ole – takuulla.