LVI01/201125.02.2011

Olisi pitänyt toimia aiemmin

- Toimistotöihin ei enää aikaa kulu, ja perheenkin kanssa saa olla enemmän, Tuomas Aaltonen sanoo.
- Toimistotöihin ei enää aikaa kulu, ja perheenkin kanssa saa olla enemmän, Tuomas Aaltonen sanoo.

RT-Aaltoset on kahden sukupolven pyörittämä LVI- ja kylmätekniikkaliike Naantalissa. Kasvava yritys pisti tilaus- ja laskukäytäntönsä remonttiin. Ratkaisu oli uusi alan yritysohjelmisto ja LVISNet. Tuomas Aaltosen sanoja lainaten: olisi vain pitänyt tehostaa jo aiemmin.

Isän ja pojan lisäksi firmassa työskentelee yksi ulkopuolinen asentaja. Runo Aaltonen aloitti asennuspalvelut toiminimellä reilut 40 vuotta sitten.

- Tultuani mukaan isäni aloittamaan toimintaan vaihdoimme yhtiömuodon osakeyhtiöksi. Työkohteita on laidasta laitaan: uudisrakennuksia, korjauskohteita, paikallista teollisuutta ja kesämökkejä avoveden aikaan saaristoa myöten. Maltillisesti on tarkoitus kasvaa, kertoo Tuomas Aaltonen.

Ajan nakertajat kuriin

Töiden lisääntyessä kasvava tilausten ja laskujen määrä alkoi nakertaa aikaa asennustyöltä.

- Aiemmin teimme laskut taulukkolaskennalla sekä Wordillä ja hinnat katsoimme Ahlsellin internetkaupasta. Laskujen kirjoittelu ja tarvikkeiden hallinta eri ohjelmia käyttäen vei pirusti  aikaa. Tuttu sähkömies kehui alamme yritysohjelmistoa ja LVISNetiä tilaus- ja talousrutiinien hoidossa. Kun sitten itse otimme kehutut systeemit käyttöön, siinnä kävi juuri, kuten monet ovat sanoneet: olisi vain pitänyt siirtyä aiemmin sähköiseen tilaamiseen ja laskujen vastaanottoon, Tuomas Aaltonen sanoo.

Pieninkin nippeli seurannassa

Toimintatavan muutos toi helpotusta ja vähensi stressiä. Nyt RT-Aaltoset tilaa suurimman osan tarvikkeista Ahlsellilta sähköisesti LVISNetin kautta. Myös Ahlsellin laskut tulevat yritykseen sähköisinä LVISNetin kautta, ja Tuomas Aaltonen maksaa ne alan ohjelmistolla suoraan pankkiin.

- Meillä on järkevän kokoinen oma varasto. Ohjelmista uusimpana otimme käyttöön varaston seurannan. Pikku nippelitkin ovat nyt hallinnassa. Tarvikkeilla on hälytysrajat koneella, joten sähköinen tilaus saadaan heti nappia painamalla suoraan Ahlsellille, kun hyllystä alkaa tavara ehtyä.

- Hyödynnämme myös saatavuuskyselyä ja tiedämme heti, tuleeko tavaraa. Enää ei tule jälkisoittoja siitä, että mitä tehdään, jos haluttua tavaraa ei ole tarjolla. Sitä paremmin työt sujuvat, mitä vähemmän puhelin soi tilausasioissa.

- Sähköisten tukkulaskujen myötä on jäänyt kirjekuorien avaaminen ja ihmettely, mikä lasku liittyi mihinkin projektiin. Tilaukset teemme merkeillä ja näin saamme ostolaskujen sähköiset rivit  siirretyiksi oikeille töille nopeasti.

Nopeus pelkkää plussaa

- Kuulin, että tulossa on uusi sähköinen lähetekäytäntö LVISNetin kautta. Siten saamme omat laskumme ulos heti, kun työ on tehty. Se on pelkkää plussaa, että systeemi nopeutuu edelleen.

- Yleensähän sitä kuulee jos jonkinlaisesta takkuilusta tietojärjestelmien toiminnassa. Meillä ei ole ollut katkoja eikä ihmettelyä tietojen siirrossa kertaakaan, vaan kaikki on toiminut ongelmitta alusta alkaen, hämmästelee Tuomas Aaltonen.

Teksti: Riika Walden / CommitCom Oy
Kuvat: Joni Rantasalo