LVI03/201011.10.2010

Valkoinen kupariputki on tyylikäs ja maalaustyötä säästävä

Hämeenlinnalainen taloyhtiö valitsi linjasaneerauksessa kylpyhuoneisiin valkoiset laatat ja niiden sävyyn sopivat Cuporin valkoiseksi polttomaalatut kupariputket. Valmis maalipinta on laadukas ja säästää putkiremontissa aikaa, rahaa ja asukkaiden hermoja, kun 2-3 maalauskertaa jää pois.
Hämeenlinnalainen taloyhtiö valitsi linjasaneerauksessa kylpyhuoneisiin valkoiset laatat ja niiden sävyyn sopivat Cuporin valkoiseksi polttomaalatut kupariputket. Valmis maalipinta on laadukas ja säästää putkiremontissa aikaa, rahaa ja asukkaiden hermoja, kun 2-3 maalauskertaa jää pois.

”Asukkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä valkoisiin putkiin sekä koko putkiremontin sujumiseen ja työn laatuun. Pintaan asennetut valkoiset putket sopivat hyvin kylpyhuoneiden valkoisiin laattoihin”, Asunto Oy Rinkelinmäenkatu 3:n hallituksen jäsen Tauno Seppä sanoo.

Seppä oli mukana 72 huoneiston taloyhtiön täydellistä linjasaneerausta valmistelleessa remonttiryhmässä, joka kävi tutustumassa useisiin taloyhtiöihin, joihin oli tehty putkiremontti. Linjasaneerauksessa uusittiin käyttövesiputket ja viemärit sekä kylpyhuoneiden pintarakenteet ja kalusteet. Kylpyhuoneisiin asennettiin myös lattialämmitys.

”Meillä oli yhtiökokouksessa esillä kaksi vaihtoehtoa pintaan asennettaviin putkiin, kromattu kupariputki ja valkoiseksi pinnoitettu kupariputki. Muita vaihtoehtoja emme edes harkinneet”, Seppä sanoo.

Putkien maalausta työmaallakaan ei pidetty todellisena vaihtoehtona.

”Lopputulos ei ole lähellekään niin hyvännäköinen ja kestävä kuin valmiiksi maalatulla putkella”, Tauno Seppä toteaa.

Urakoitsija uskoo valkoisen putken käytön kasvavan

Projektipäällikkö Janne Kivistö kohteen LVI-urakoitsijana toimineesta Kantaputki Oy:stä piti valkoista polttomaalattua putkea myös urakoitsijan kannalta erittäin hyvänä ratkaisuna.

”Polttomaalattu pinta kesti hyvin taivutusta ja työstämistä. Putki oli asennuksen jälkeen siistin näköinen”, Kivistö sanoo.

Valkoisille ja käsittelemättömille kupariputkille varattiin omat taivutustyökalut, jottei valkoisen putken pintaan jäänyt jälkiä kirkkaiden kuparisten putkien taivuttamisessa käytetyistä työkaluista.

Kivistö painottaa myös tehtaalla polttomaalatun putken pinnan korkeaa laatua ja työn nopeutta verrattuna työmaalla maalattuihin putkiin.

”Työ on huomattavasti nopeampaa kun putki on asennuksen jälkeen kerralla valmis. Putken maalaaminen on äärimmäisen hidasta, ja 2-3 maalauskerran pois jääminen säästää sekä työtä ja kustannuksia että asukkaiden hermoja”, Kivistö sanoo.

Osa asukkaista asui huoneistoissaan remontin ajan, vaikka useimmat muuttivat töiden alta reiluksi kolmeksi kuukaudeksi tilapäisesti pois.

”Kokemukset Cuporin valkoisesta kupariputkesta ovat joka suhteessa positiivisia. Onhan polttomaalattu putki myös paljon paremmin kolhuja ja käyttöä kestävä kuin paikalla maalattu putki. Uskoisin että valkoisen putken käyttö voi jatkossa yleistyä esimerkiksi kromatun putken rinnalla, kun linjasaneerausten määräkin edelleen kasvaa.”

Putket liitettiin toisiinsa puristusliitoksilla, joilla asennus sujuu nopeasti ja liitos on varmasti kestävä.

”Maalautimme puristusliittimet paikallisessa automaalaamossa hyvin tuloksin, mutta tämän hankkeen aikana markkinoille on tullut myös valkoisia liittimiä. Tämäkin osaltaan varmasti vauhdittaa valkoisen putken käytön yleistymistä”, Janne Kivistö sanoo.

Cupori 130 tehdasmaalattu, valkoinen kupariputki

  • kotimainen
  • soveltuu käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmien pinta-asennuksiin
  • varastotuotteena Ahlsellilta